School: Carraig an Ime (roll number 4457)

Carriganimmy, Co. Cork
Seán Ó Luasa

1. Seán Mór Ua Luasaigh, "Seán an phenny bhun".
    Fear mór láidhir abh'eadh é, agus, dho reir gach deallraimh, dho bhí a comtram dhe goile aige, ach ma bhí fhéin níorbh aon dhroch-chor ar bhiadh é a tabhairt dho, mar dho bhí ghníomh agus gaisgeann, dha reir a ghoile. Níorbh aon iongna leis chúig phenny bhun dheag a iteadh roime n-a bhricfeasdh, agus sin é an cúis gur bhaisdheadh "Sean an penny bhun" air. Aon gaisge amain a dhein sé; dho léim sé amach as bhuta ralach agus cheachta bháin n-a bhaclainn aige. Cá mbheadh an bhasta, no an sgrupall chúig penny bhun déag a tabhairt dho'n bhfear san roime n-a bhreacfeasdh?
    2. products
    Diarmuid Ó Conchubhair