School: Carraig an Ime (roll number 4457)

Carriganimmy, Co. Cork
Seán Ó Luasa

1. Do airigeas go raibh gadhuidhe áirighte go raibh a lán saidhbhris cnusaighthe aige agus gurb'é an [?]úr go raibh sé i bhfolach aige na shiar ar Carraig Dhaingean na Saileach (in ár gcuidh féin dhen carraig). Do bhí ceardhcha ann fadhó riamh sara raibh bhoithré ná tarchailí cóm fluirseach as taidh siadh anois. Srathair fhadha a bhiodh ar na caphailibh agus bhíodh muinntir Ciarraighe ag bhreith an ime go margadh Corchaighe leo an uair sin. Dho bhí chéann dha gcosanaibh ag gabháil í leith trí Charraig Dhaingean na Shaileach agus is annsan a bhí an ceardhcha. Bhí sruthán uisge ann (agus tá fós) gobh fuaradh an gabha na hiarnaí ann - 'Eis na Ceardhtan'. Is dhocha gur bhé sin ainm na háite go raibh an t-uisge.
    Bhí corcán ibhfolach in ait eigin Eisé na Ceardhtan aige agus is isteach sá corcán san a cuireach sé a a folamhudha nuair a tugadh sé leis é. Dho rugadh air sa dheireadh, síos ag Conntae Tiobharadh Áran, agus sar ar sgotadh an ceann dhe dho iarradh dhe cá raibh
    Diarmuid Ó Conchúbhair
    Daingean na Saileach, Co. Cork