School: Doire Clathach (roll number 11931)

Doire Clochach Uachtarach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Firbisigh

1. (continued from previous page)
    Mhélac (ó [?]) siar agus leanann sí ar a turas fada go sroiseann sí an fairrge ag Dun na mBárc agus san áit sin dréir Dómhnall tháinig Ceasair agus a lucht leanamhna idtír.
    Ritheann an Aidhle ó dheas agus míle ar an dtaobh thuaidh do Drom DháLiag impuigeann sí siar. San áit ceadna geibheann sí taobh-aibhne. Ar an abhainn san do bhí át sa tsean aimsir agus Átha - na - Fuinnsion a tugadh air. Is mar seo a tugadh an t-ainm sin air
    Bhí ingean ag Corr Luirgneach darb ainm dí Siomha. Ban-draoí abheadh í agus nuair abhí sí marbh do caitheadh isteach san abhainn í. San áit in ar caitheadh í bhí an áth. Bhí slat beag n-a láim aice agus do sháith sí an tslat san insan dtalamh in aice an átha. Dfhás sí ann agus dá déasgaibh sin tugadh Átha-na-Fuinnsion (Ashford) ar an áit
    Dá míle ar an dtaobh thoir de Dhrom-Dhá-Liag tá Áth eile ar a dtugtar Áth-na-Fola.
    Dómhnall Ó Drisceoil