Scoil: Meall an tSrutháin (uimhir rolla 2117)

Meall an tSrutháin, Co. Chorcaí
Dll. Ó Luasaigh

Ar an leathanach seo

1. Deirtear go bhfuil leigheas i mórán des na luibheanna agus go bhfuil a leigheas féin ag gach luibh.
    I
    Deirtear go bhfuil "Saiste Cnuic" go maith i gcóir slaghdán. Deintear an Saiste Cnuic do bheiriú in uisge agus nuair a bheadh an t-uisce íslighthe go dtí leath deintear é do sgagadh agus cuirtear suicre donn san uisce agus curitear á bheiriú airís é.
    II
    Tá luibh eile ann ar a nglaodhtar "Buachalán na h-Ascaran" air agus deintear úsáid de i gcóir scórnach tinn nó aon rud mar sin agus deirtear gur leighisig sé daoinne ar a teip an na doctúirí iad do leigheas.
    Deintear é do bheiriú agus annsan ím do mheasgadh tríd.
    III