School: Inis Cléire, Dún na Séad

Cléire, Co. Chorcaí
Donncha de Búrca

1. (continued from previous page)
    Ní truime an loch an lacha, Ní truime an ach a tsrian. Ní truime an caoire a olainn. Is ní truime an colainn a ciall.
    Bhailig: Maire Ní Drisceóil, Cumolán Thuaid
    Fuaireas ó: Ciarán Ó Drisceóil, Cumolán Thuaidh
  2. Búnoirseach (Bean bhréidhe do sníomh)
    Do bhí buachaill ag cuairthéireacht ar chailín aon uair amháin. Nuair a bhíodar ag deanamh an cleamhnais, d'iarraidh an buachaill do'n chailín cad a bhí sí abálta ar deanamh. Sé adubhairt sí leis. "Do sníomhfainn se an bréidh agus é do tharraing go caol le fuinneamh mo géág ó'm gualainn. Do dheadfainn stocha nó léine do cheapadh le haon mnaoí, nó an chuigion do pléasghadh ar uainibh. Do dheanfainn cíth agus taise do chuir ar gach nídh do bheadh agat idir ím agus barra agus uachtar. Do chíorfainn le teastal dhuit, nó máitir bréagh leanbh mo tuairimh." Arsa an cailín leis an mbuachaill annsan "Cadh a feadhfhad tusa 'deunamh?" arsa an buachaill. "Do dheanfhainnse an céácht idir camhalar agus béim agus iadh do chuir lena chéile ar fuamhainth. Do dheanfhainn rómhar agus graftha agus mór chuid do'n charta do thaosgadh go teapaidh le'm sluasadh. Is is máighisthir mé ar fhearaibh chun suasta do casadh, is is feárr ná san mé chun cuighion do bhuanadh.
    Bhailig: Máire Ní Drisceóil, Cumolán Thuaidh
    Fuaireas ó: Nóra Bean Uí Drisceóil,
      1. filíocht
    Máire Ní Drisceóil
    Comalán, Co. Chorcaí
    Nóra Bean Uí Drisceóil
    41
  3. Do rugadh Concubharach Éireamhon ar an mbaile seo go nglaodhthar Cumolán air i dtigh beag go bhfuil a rian le feiscint fós ann istig i gcúinne seana roilighe go nglaodhtar, "Roilig Chílle Bhruain," air. Deirtear gurabh é an fear is mó, agus is treise, agus is cumasach a
    Máire Ní Drisceóil
    Ciarán Ó Drisceóil