Scoil: Ros Mhic Eoghain (uimhir rolla 1388)

Ros Mhic Eoghain, Co. Chorcaí
Seoirse Ó Súilleabháin

Ar an leathanach seo

1. 1) Tá [?] Síos im Banch ar bhruach Chuain Beannthraighe tha carraighreacha móra cómhgharach don tráigh. Is anairdhe ar na carraighreacaha sin a léigheadh an sagairt an Aifrinn fado nuair a bhí na Péin Dlighthe i bhfeidhm.
    Tá cloch mhór leathain ar a bharr agus dha chloich eile mar tacha fúithi. Deirthear gur mí-ádharamhach aon bhaint a bheith leo.
    2) Tá carraig Aifrinn eile istig i lár abhann ar a dtugtar "Cumar Jack" thuas in aice Curach Dubh. Tá an carraig san an-árd agus an-réidh agus tá sé in a luighe ar carraigeacha eile. Deirtear go ndeireadh sagairt Aifreann ann fadó agus go bhfuil rian a gcos agus a lámh air riamh ó shoin.
    1. am