Scoil: Naomh Ceitheach, Runnamoat, Ballymacdurley (uimhir rolla 8499)

Runnamoat, Co. Ros Comáin
Gráinne, Bean Uí Neachtain

Bhí an bainne ag teacht /dul tré puill an soithigh amach ar an dtalamh.
    Sásta leis an droch - obair bhuail sé abhaile. Maidin in a dhiaidh sin nuair do bhuail na daoine amach ní raibh táisc no túairisc le fagháil ar an mbuin. Bhí sí imthighthe & níor leag aoinne súil uirthi on lá sin go dtí an lá indiu.
    Creidtear freisin nuair a bhí an Naomh Padraig ar a bhealach go Fuarán gur leig sé a sgíth ar aon dún amháin dos na dúnaibh sin.
    Ag an am céadna bhí feirmeoir ins an áit sin & níor chuir sé aon tsuim i sideógaibh. Bh aon cheann amháin des na dúnaibh seo atá luaidhte againn ar a fheilm.
    I séasúr an Earraigh dubhairt sé le na chéile go rachadh sé amach & go dtreabachadh sé an dún sin.
    Bhí go maith & ní raibh go h-olc. Do bhuail sé le capall & céachta & bhí sé ag treabhadh na talmhan ar feadh an lae.
    Sin tráthnóna ar aghaidh leis abhaile go sona sásta. Thóg sé a leabhaidh air féin & thuit codladh air mar bhí sé go h-an tuirseach tar éis an lae.
    Runnabackan, Co. Ros Comáin
    Tomás Ó Finnegáin