Scoil: Naomh Ceitheach, Runnamoat, Ballymacdurley (uimhir rolla 8499)

Runnamoat, Co. Ros Comáin
Gráinne, Bean Uí Neachtain

1. Reamh - Rádh
    Fuaireas an sgéal seo on bhfear darbh ainm Brian Brún atá in a chomhnuide i sráid - bhaile beag. An t'ainm atá ar an sráid - bhaile Ciltultóg agus tá sé suidhte i bparóiste Fuaráin i gceartlár an Chonndae seo. Tá suas le Seamhadh seasca bliadhain caithe aige anois, & rugadh & tógadh é & chaiteadh sé a shaoghal ins an tsráid-bhaile sin. Bhí sé in a mhaor i dtosach a shaoghail go dtí an t'am cupla bliadain ó shoin nuair a bhí an fheilm a bhí fé chúram aige roinnte amach i measg na ndaoine. Fuair sé gabhaltas annsin & tá sé in a fheirmeoir on lá sin go dtí an lá indiu.
    Chuala sé an sgéal seo on a athair (go ndéanaidh Dia trócaire ar a ainm) & fuair a athair é ó na sean - daoine san sráid - bhaile sin.
    Sgéal i dtaobh na h-Áite
    I bhfeilm Tomáis Ó h Eadhra i sráid bhaile CilChulóg tá spás fearach glas. Tá sé i bhfad níos glaise ná an talamh in a timcheall & sin an t'ainm a tugtar ar an spás sin Rath na n-Éag. San am fadó nuair a bhí an Naomh Pádraig
    Cill Tultóg, Co. Ros Comáin
    Brian Brún