Scoil: Naomh Ceitheach, Runnamoat, Ballymacdurley (uimhir rolla 8499)

Runnamoat, Co. Ros Comáin
Gráinne, Bean Uí Neachtain

1. Scéal

Nuair a bhí an Naomh Iosaf, an Maighdin Muire agus an leanbh Íosa Críost ag teiceadh on Herod, tainigeadar go dtí fásach.

Reamh-Rádh
    Fuair mé a sgéal seo ón Padraig Ó Duibhir & chuala sé é on a athair. Feirmeoir iseadh é & tá suas le seamhadh bliadain d'aois caitthe aige.
    Sgéal
    Nuair a bhí an Naomh Iosaf, an Maighdin Muire & an leanbh Íosa Críost ag teiceadh on Herod. Thainigeadar go dtí fásach. Bhí gaoth mór ag séideadh & do chaill an Maighin Muire an biorán a bhí in a cóta. Bhí an cóta sin thart timpeall an leinbh.
    Casadh leo maor a bhí ag féachaint in a diaidh na mbó & d'iarr sí air biorán a dhéanamh di. Dubhairt sé nach raibh aon am aige mar béigin do aire a thabhairt do na buaibh. Casadh maor leo & thug sé an freagra céadna. Bhí an Mhaighdin Mhuire i gcruaidh cás.
    Do trialladar ar aghaidh go dtí gur shroiseadar . Tháinig an gabha amach & nuair do chonnaic sé an cuma a bhí ar an mnaoi bocht ghabh truaigh air &
    Pádraig Ó Duibhir
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)