Scoil: Naomh Ceitheach, Runnamoat, Ballymacdurley (uimhir rolla 8499)

Runnamoat, Co. Ros Comáin
Gráinne, Bean Uí Neachtain

1. Reamh - Rádh
    Chuala mé an scéal seo thíos on seanfhear a bhí comhnuidhe air i mBailr Glas in aice na h - áite seo. Bhí aithne ar an mnaoi insan sgéal. An t-ainm a bhí an seandhuine Pádraig Mac Cormac. Tá sé imtighte ar Slige na Fírinne anois. Go ndéanaidh Dia trócaire ar a anam.
    Nuair a bhíos fear ionphósta ins an dtír seo tá custúm ann cleamhnas a dhéanamh do le cailín in a cheanntar féin no in áit éigin eile. Roinnt tamall sul a gníos sé an cleamhnas bíonn sé ag bailiu eolais ar na cailínibh go mbíonn spré mór ann.
    Annsin téigeann sé féin & fear eile in einfeacht leis go dtí teach an chailín áirithe bíonn sé ag gnáth buidéal uisge beathe a thabhairt leis go dtí an teach sin.
    Buaileann sé isteach & cromann sé ag cainnt ar gach rud acht amháin ar an gnó in a n-inntin.
    Tar éis tamaill luadhann an fear eile a gnó