Scoil: Graiguenamanagh (B.) (uimhir rolla 16311)

Gráig na Manach, Co. Chill Chainnigh
Micheál Ó Cuanáin

Ar an leathanach seo

1. Tá malairt tuairim ameasc muintir Bhaile Uí mhurchaodh i dtaobh an brígh atá leis an ainn thúas. Páirc Bhreágh thirm seadh an Mulán agus is dóigh le cuid mhaith de'n na daoine is fearr eólus i dtaobh rudoaí ársa gurab é an chiall atá leis an ainn ná Báinseach an Ghabhann. B'fhéidir fadó go raibh ceárdcha sa pháirc nó comhgaradh dí, nó b'-fhéidir gurbh le Gabhainn an Pháirc is gur d'á bhárr san a tugadh an Ainn uirthi.
    Ní h-é sin an túairim atá ag furmhór lucht feasa an cheanntair sin ach guarab é atá ann ná Mulán na gCeann. Baineann sé le deallraimh gur acha san atá an ceart mar roinnt blianta ó shoin le linn romhartha is saothruighthe na páirce sin do fúarathas a lán ceann; gó cnámha cinn agus creatlaigh ba chóir a rádh. Mar sin is soléir gur troidoeadh Coth sa pháirc uair éigin agus marbhuigheadh slúagh saighdiúirí agus d'á chómhartha san tugadh Mulán na gCeann ar an bpáirc.
    Mullán na gCeann, Co. Cheatharlach
    Liam De Grás