Scoil: Graiguenamanagh (B.) (uimhir rolla 16311)

Gráig na Manach, Co. Chill Chainnigh
Micheál Ó Cuanáin

Ar an leathanach seo

1. Sgéal beag é seo thíos mar gheall ar bhaile fearann in aice Ghráignamanach go dtugtar Áth Cláir air. Sé an ciall atá leis an ainm sin ná Áit éadomhin san abhainn thar a déanach Droichead de chláracha fadó. Pé brígh atá leis an ainm tá móta (moat) ann - meall mór cré. Deirtear go bhfuil caorigh curtha ann agus gur tógach an móta i gcuimhne ortha. Bhí sé ráidhte leis go raibh prócaí óir curtha bhfolach san móta, agus lá amháin timcheall céad blian ó shoin tháinig daoine ó Chondae Biabhadh chun an áit do-chúaradh féichaint an bhfaghaidís an t-ór. Dheineadar an móta do-rómhar agus dheineadar poll mór ann. Chaitheadar an cré i leath-taobh ach peachd fuaradar an t-ór nó ná fúair ní féidir a rádh anois. Cómhgharach don mhóta tá fothraigh sean-teampaill agus glaodhtar "Teampall" ar bhaile fearainn atá cómhgarach do Áit Cláir.
    William Grace
    Mícheál Ó Roidigh