Scoil: Curraichín (B.) (uimhir rolla 15978)

An Curraichín, Co. Chiarraí
Seán Ó Scothlaoich

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    iad fhágaint istig ar fheadh na h-oidhche. Ní raibh aon áit chun beirte ach duine amháin aca leigeadh é ar suidheachán. Nuair bí an duine eile ag itheacht dúbhairt sé go mbuailfeadh sé leis ar a' cros bhóthair a bhí tamall síor uaidh ar maidin. Ins an am san bíodh na ba ceangailte ar bun an tighe. Nuair crúdh an sean-bhean Siobhán, na ba, cuaidh sí féin agus Seán, an sean-fear, a chodhladh. D'fághadar an peidleir na chodhladh sa suidheachán, ar feadh na h-oidhche d'éirig an peidler agus chuir sé síos teine breágh agus corcán uisge. Nuair a bhí an t-uisge beirithe, chuir sé dhá chois an duine mhairbh isteach sa corcán. Thóg sé amach arís iad agus thóg sé na bróga as agus chaith sé an da chois síos fé bhéal na mbó. Chrom na ba ag beicig nuair fuair siad an balaith. Rith an peidleir amach. D'fhan sé amuich ag
    AT1281A: Getting Rid of the Man‑eating Calf
    Donncadh Ó hEaluighthe