Scoil: Curraichín (B.) (uimhir rolla 15978)

An Curraichín, Co. Chiarraí
Seán Ó Scothlaoich

Ar an leathanach seo

1. Tá an áit sin in aice le Ros Beithe idir é agus an Innse atá ar an dtaobh eile de Báighe an Daingin. Tá sgeul ar fuaid na h-áite i nGleannbeithe mar gheall ar an áit sin. Bíonn glór mór ag an taoide ar an áit sin go bhfuil Cathair Tonn Tóime ann. Seo é an sgeul.
    Is amhlaidh a bhí sí na cathair amuich ó'n áit cois fairrge go dtugtar Ros Beithe anois air. Chlúduig an t-uisce í agus do thriomiugheadh sí gach aon mhaidean lae bealtaine gach aon bliadhain. Agus ar maidin amáireach bhíodh sí clúdhuighthe arís leis an uisge. Bhíodh gach aon tsaghas duine a' siubhal isteach trí an sráid an lá san mar a mbeadh in aon sráid eile. Chídís a' bhean ar tháirsig a' dhoras agus í síor socrughadh
    Pádruig de Róiste
    Rinn na nDealgán, Co. Chiarraí