School: Doirín Darach (roll number 7813/4)

Doirín Darach, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

1. (continued from previous page)
    h-áite seo an beirt duine is fiche tar éis bás d'fhághail dóibh, iad ag siubhal i líne amháin i n-áiteannaibh.
    Bhí Pádraig Páiméar 'na chomhnuidhe i lios agus fuair beirt mhac leis bás leis na britíní. An oidhche seo bhí duine acu darabh anim dó Séamus Páiméar ag fághail bháis agus do cuireadh Abraham Páiméar ag glaodhadh ar an sagart agus is é an capall agus an diallait a bhí aige. Nuair a bhí sé ag gabháil thar tig Sheáin D. Úi Súilleabháin i gCeapa na gCos chuala sé an gol ar an dtaobh istig den gclaidhe agus bhí eagal a dhóthain air. Shroich sé tig an tsagairt agus tháínig an sagart amach agus bhí an buachaill marbh acht chuireadh an ola dheidheanach air agus nuair d'fhill Abraham Páiméar go dtí tig an duine mhairbh
    Nell Páiméar
    Pádraig Páiméar