Scoil: Doirín Darach (uimhir rolla 7813/4)

Doirín Darach, Co. Chiarraí
Máire, Bean Uí Chathbhuaidh

Ar an leathanach seo

1. Do cuireadh An tAthair Seán go Neidín mar sagart paróiste cun troid do dhéanamh i gcoinnibh "soupers" Droth Mór. B'iad Donnchadh Ó Mathghamhna (Donnchadh An Gúna Dhuibh) agus a bhean Cáit Bhuidhe a naimhde agus bhídís ag déanamh a ndichill a uain do breith uaidh.
    Is mó seanmón do thug sé uaidh i Séipéal Theampuill Nuaidh agus Domhnach amháin do chuaidh sé síos ar a glúnaibh nochtuighthe agus chuir sé mallacht ar Donnchadh Ó Mathghamhna a bhí istig i dTig Dáibhidh Ó Dórain. Is é seo an cúis go raibh Donnchadh Ó Mathghamhna istig ins an dtig seo.
    An tráthnóna seo do bhí cruinniú mór ag Righin . Is amhlaidh do bhí Díospóireacht Creidimh ann idir an tAthair Seán agus Donnchadh Ó
    Seán Ó Cathbhuaidh