School: Leithead (roll number 5480)

An Leithead, Co. Chiarraí
Diarmuid Ó Súilleabháin

1. (continued from previous page)
    se "cé hé an blagárd atá ag cur na buachaillí óga ag troid. Chuladh Dóran é sin, agus bhí sé ar buille[?] (ar buile-furious?). Bhí an fear ó Drombhilly agus Dóran a thabhairt léasa teangan[?] (scolding - a tongue lashing?) dá chéile ar feadh tamaill. Annsan d'imigh Dóran abhaile ana mear go dtí Sneem. An oiche sin nuair a bhí sé sa bhaile, do chuir sé amach fir agus capaill ag bailiughadh airm. Fuair sé morán cabhair ó Cathair Saidhbhín agus ó Chill Orglan agus ó Sneem agus ó áiteanna eile ar thaobh na fairrge.
    Thánagadar an maidin na ndiadh san go dtí Ceann Fiadh in mbáideanna beaga. Bé sin maidin an Phátrúin. Do shiubhal na Dórans agus an arm treasna Bhéicín. Annsan thosnuigheadar ag troid leis na Fills[?]. Do ghlaodaigh na Fills[?] air daoine an Pátrún cun cabhair a thabhairt dóibh. Fuaireadar an cabhair
    Bergie Ní Shúilleabháin
    Seán Eoghan Ó Dúnaighe