Scoil: Cromán (B.) (uimhir rolla 12820)

An Cromán, Co. Chiarraí
Stiophán Ó Cobhthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sí leí ag rith abhaile. Caith sí isteach an chriathar I lár an tige agus do lúig sí do raibh lios na mbann fionn go léar fé bárr lasaireach.
    D’imthigheadar go léar ag rith amach. “Bé mo thighse atá dóighte!” “Bé mo thighse atá dóighte”! aca ar fad. D’imthigheadar leó go dtí an lios. Chrom sí ag obair, agus bhí na haon nídh déannta aice nuair a thánadar go dtí an doras. “A theinteáninín salach ná raibh riamh glan, leog sinn isteach” Ní éadainn é táim scriosta glan.
    “A bórdín salach leog sinn isteach.” Ní éadainn é táim scrioste glan. “ A scuaibín ná raibh ríamh id áit féin leog sinn isteach.” Ní éadainn é táim i gcúlaibh an doras”
    “A chístín gortach leog sinn isteach” “ Ní éadainn é” a dúbhairt an chíste, mar tá an cluais díom”
    “Uisge salach leog sinn isteach” “Ni éadainn é” a dúbhairt an tuisge salach, “Is sia amach mise ná sibh fein,”Á" ba mhaith dhuit do raibh duine éigin lasmuigh díot bhí deire leath anocht. Beir id cailín glan le deire a shaoghail”
    Caomhán Ó Ealuighthe. 12adh lá Mí na Nodlag, 1938, AD.
    Fuaireas é seo:- Óm m’áintín Máire bean Taidhg Mic Lochlainn, Cromán Uachtar, 58 bl.