Scoil: Cromán (B.) (uimhir rolla 12820)

An Cromán, Co. Chiarraí
Stiophán Ó Cobhthaigh

Bhí fear ann fadó dár bhainm do Eóghain Rúaidh. Lá amháin ámthach thug sé a chapall do dtí an cheartain. Nuair shroisigh sé an cheártain bhí a lán chapall ann roimis. D’iarr se ar an gabha na cruite cur fé na chapall féin mar bhí deamaidh mór air. Dúbhairt an gabha leis nár bhféidir leis é sin a dhéanamh mar go gcaithfidh sé fanamhant ó’n a thrus. Fé dheire tháinig a thrus agus bhí an gabha ag ollamhúighadh na cruite don chapall. Fé dheire tháinig an sagart isteach le na chapall agus chrom an gabhadh na cruite chur fúaithe. Bhuail Eóghain a dhrom leis an bhfalla agus chum sé an amhráin seo mar leanas:-
    1
    Mo cráidhteacht is beag an rud a ghreadaim. Is máighistir maith sagart gan dabht, Sa cheártain nuair a tagtar le na capall, Curtas árdúghadh go daingean sa’ bhfann, Acht núair a bhíonn Eóghainn bocht na stráiche cois falla, As gan ardúghadh h-ata na’cheann. Sa cheártain seo d’fágfainn-se mo mhallacht, Mar d’fag Pádraig ar shliocht strácaig an domhain.
    Eóghan O Brian, Lónairt, VI Rang, 18adh lá Iúl 1934
    Ó Phádraig O Súiliobháin, Lónairt 21bl.