Scoil: Cromán (B.) (uimhir rolla 12820)

An Cromán, Co. Chiarraí
Stiophán Ó Cobhthaigh

bhí Ífear in-a cómhnuidhe annseo fadó.
    Lá amháin bhí sé ag marcúidheacht ar capall ins an dtráig, nuair a bhí an taoide amuigh. Do bhuail na daine maithe air, agus do bhí mna in-a measg. Do sciob sé an brat draoidheachta o duine aca, d'iompuig sé an capall agus abhaile leis. Do tháinig tonn mór draoidheachta i n-a dhiaidh agus do bhain sé de'n marcach siar de'n capaill, acht do thug sé an brat leis, agus do lean an bean abhaile é. Annsan do phós an beirt. Lá amháin nuair a bhí sé amuigh, do fuair sí an brat a bhí i bhfolach aige. Annsan amach léi sa bfairrge arís agus níor fheaca an fear as san amach í.
    Tomás Ó Séaghdha. Na Dúmhaca. VII Rang.
    Ó'm athair: Padruig ÓSéaghdha, Na Dúmhacha, 51bl
  2. Do réir na sean-daoine annso ní bhíonn t-ádh le h-éinne a dhóigheann paca cartaí ná cíor gur ceart iad a chaitheamh amach ar an gcarn aoiligh.
    Pádruig O Morónaigh
    Mícheal O Morónaigh