Scoil: Cromán (B.) (uimhir rolla 12820)

An Cromán, Co. Chiarraí
Stiophán Ó Cobhthaigh

Ar an leathanach seo

1. Fear Láidir Fear láidir ab’eadh Pádraig Ó Dúmhna, Do thógfad sé dachad cloch ar a dhrom leis. Chómnuig sé ins an glaise.
    Muiris O Gríbhthín
    An Cromán Uachtarach, Co. Chiarraí
    Pádraig O Rathaille
    70
  2. Fir Léime
    Pádraig Ó Rathille léimthig sé 7 tr. Ar aired.
    Pádraigh Ó Muircheartuig do chaithead sé léim thar chlaide nó thar bó a bheadh 6 nó 7 tr. ar aired nó ar leitheadh. Chómnuig sé in Glaise.
    Donncadh Ó Corcora fear maith eile ar leim do caitheamh. Cómhnuig sé ins an Tullach Mór.
  3. Fir Reatha.
    Fear maith Reatha ab’eadh Seán Ó Ríordán a bhí in a comhnaidhe sa Dúmhacha. Fear maith eile cun Reatha ab’eadh Peter Peadar ÓRaihille.
  4. Fir Siúbhal
    Mícheál Ó Téacháin siubhaladh sé ó chrois Cromán go dtí Cill-orglan ar leath-uair a chloig. Sin ós cionn cúig mile. Séamus Ó Cathasaig a bhí i gCromán. Suibhaleóchadh sé ó a thig fein go dtí Cill-orglan ar trí ceathrana de uair a chluig. Geall le sé mile.
  5. Rámhaidheacht
    Pádraig Ó Téacháin atá shíos i gCromán Rámhaidí maith b’eadh é. Dómhnall Ó Súailbheán ó Cromán rámhaidhí maith eile iseadh é
  6. Rinnceóirí
    Sean Ó Téachán a bhí I nGlaise rínnceóir iatrom deas ab’eadh é. Donnchadh Ó Séaghdha bhíod sé ag muinead scoil rínnce agus rínnceóir maith ab’eadh é féin leis. Cómhnuigheadar ar