Scoil: Killorglin (B.) (uimhir rolla 12832)

Cill Orglan, Co. Chiarraí
Ml Ó Donnchadha

1. (gan teideal)

Ar mo theacht abhaile dhom tráthnóna samhraidh do thánag suas le sean-duine ar an mbothar gur hugas morchuidheacht do.

Ar mo theacht abhaile dhom tráthnóna samhraidh do thánag suas le sean-duine ar an mbothar gur thugas marchuidheacht do. Bhíomar ag caint le chéile agus d'fhiafruigh sé dhíom connus a bhí na prátaí agum agus a' raibh a lán díobh curtha agum. Nuair a innseas do go raibh gáirdín maith agum, sé dubhairt liom
    "Is fearr crothadh na cré ná maol na píce."

Fear go raibh nua-scéal fan ól aige.

Fear go raibh ana-dhúil san ól aige. Bhí sé istigh i dtigh tabhairne uair lá breágh brothallach agus puínt leanna dhuibh ar a aghaidh amach ar an gcúnntar. Tháinig cuileóg an treó. D'imthigh sí isteach sa leann agus bádhadh í. Bhí an fear ag féuchaint uirthi agus ar a mhachtnamh dubhairt sé:-
    "Molann do bhás a chuil
    Is breágh an bhás a fuairis