Scoil: Killorglin (B.) (uimhir rolla 12832)

Cill Orglan, Co. Chiarraí
Ml Ó Donnchadha

ar fuaid na tíre agus an fhairrge chaothach amach.
    Oradh d'fhuil
    Oradh an Ghreama:-
    Fear caom ag mnaoi buirb, agus Mac Chríost ag luighe ‘sa choilg (colug?). Aradh a chuir Muire d’a Mac, aradh a chuir Brighid 'na brat, aradh a chuir Mícheál ina sciath agus aradh a chuir Dia le neart. “Bain fioghar na Croise de’n dealg agus imtheóchadh sé.” In ainm an Athar agus an Mhic agus an Sp. Naomh Amén.
    Oradh d’fhiabhras:-
    Nuair a chonaic Críost an Chros, tháinig Air crith cos agus lámh. D’fhiafruigh na Iúdaigh an fiabhras a bhí Air nó pláigh. D’fhreagair Chríost de ghuth agus dubhairt Sé:- "níl fiabhras orm ná pláigh agus an té a choimeádfadh na focail ní bhaoghal dó go mbéadh anois ná go brách."
  2. Sáthuigh Aileeches Críost, tháinig as fuil, fíon agus fíor-uisge. Bain fioghar na Croise de’n ghearradh agus stopfaidh an fhuil “In ainm an Athar, a’ Mhic agus an Sp. Naomh Amén.”
      1. cleachtas an leighis
          1. leigheasanna ar ghalair ar dhaoine