Scoil: Luachair (uimhir rolla 10045)

An Luachair, Co. Chiarraí
Ml. Ó Domhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    aon rud ach rith agus bhí laigí ag teacht ar. Bhíodh na ceadhta ag rábhailt ann agus an abhailt á fheiscint i gcómhnaidhe agus é ag cur na ceiste ortha agus an t-anam ag tuiteamh as a lámh aca le h-eagla. Cualaidh fear misniúil éigin go a leithéid á fheiscint ann agus gaibh sé féin an oidhche seo ann agus má gaibh bhí an fear na shuidhe ar step an teampaill roimis. "Píp is tobac do bhacach an teampaill", adúbhairt sé "agus cuir-se leath-nann as san?
    D'fheagair fear an mhisnig é agus dúbhairt. "Cuileann a geárrfaoí um Shamhain is a cuirfaoí mar cheann ar thig." "Píp is tobac do bhacach a' teampaill" ars an abhailt," agus cuirse leat-ronn as san." D'fhreagair fear a' mhisnig arís é agus dúbhairt. "Muileann a bheadh idir dhá abhainn,
    A beadh a sgeilge thall sa bhfus,"
    "Ní h-eadh" arson abhailt. "Píp" is tobac do bhacach a' teampaill" ars é sin," agus cuirse leath-rann as san." Labhair fear a mhisnig arí agus dubhairt.
    "Bfearra dhuit a bheith i bhflaithis Dé
    Seán de Barra
    70
    Gairm bheatha
    Fear déirce (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)