Scoil: Luachair (uimhir rolla 10045)

An Luachair, Co. Chiarraí
Ml. Ó Domhnaill

Ar an leathanach seo

1. Do bhí rí ann fadó agus bhí dáréag inghin aige. Bhí a chroidhe craidhte aca a d'iarraidh bróga a coimead ortha. Peidhre nua gac aon tráthnóna do gach éinne aca agus ní beadh luid ar a gcos gach mhaidean. Chuir sé amac fógraí ar fuaid na h-áite á rád aon fhear a bheadh ábalta d'innsin dó ar maidin cá mbhíod na cailíní gach oidhche go dtabharfadh a rogha de's na mná dhó agus a rígheacht 'na dhiaid, mar ní raibh aon mhac aige agus is mo amadán a caill a ceann mae geal ortha. Táinig seana saigdiúr go dtí an áit. Do chuaidh sé isteach i dtig ósta agus d'fhan sé ann gur caith sé an pingin deirnac. Níl aon gnó annso agat" arsa bean an tighe ósta leis ós rud é nách bhfuil airgid agat. "Nfheadar" ar seiseann "cad a dhéanfad anois. Ínneósfad cad a d'einfair" ar sise "téigir ag féireact ar inghean an rígh." Bhféidir go gcaillfinn mo cheann" ar seiseann. "Ní caillfir mar cabhróchadsa leat" ar sise. Tá aprún annso agam-sa agus tabhairfaid mé duit é, agus cuirfidh sé fé draoidheacht thú
    Nuair a raghair isteach ins an seomra ag
    AT0306: The Danced‑out Shoes