Scoil: Luachair (uimhir rolla 10045)

An Luachair, Co. Chiarraí
Ml. Ó Domhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    seo. Chuir sí a cos isteach san tobar acht má cuir do rugadg ar an cos shíos. Bhí sí ag beicead agus ag glaodhach Níor cuala aoinne í; Sa deireadh leigead saor arí í. Bhí marc cosamhail le láimh ar an gcois. Leigheadadh an cos annsan.
  2. Tá tobar (n) beannaithe san áit seo. Tá scéal ag na sean daoine mar geall air. Is gnáthach le na daoine turas do dubhairt don tobar timcheall lá Shean Sheáin. Bhí bhean san áit fadó agus bhí láimh tinn aichi. Chuaidh sí go dtí an tobar. Chuir sí an cos isteach san tobar acht má chuir rughadh ar an gcois istigh.
    Thosuigh sí ag bhéiceadh os árd acht níor cuala éinne í. Fé dhéire leigeadh saor í. Bhí rinn cúig meireanna
    Seamus Ó hIarflaithe
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)