Scoil: Luachair (uimhir rolla 10045)

An Luachair, Co. Chiarraí
Ml. Ó Domhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gur gaduidhe é. An lá na dhiaidh siun thóg an t-athair amach sa gháirdín iad agus dubhairt sé leis an gaduidge dul suas ar an gcrann a bhí sa ghairdín agus na h-uibhcacha a bí san nid so thabhairt síos leis gan an t-éan do corruidhe.
    Suas leis an chrann agus thóg sé na h uibheacha amach gan an t-éan a corruidhe. Annsan tháinig sé anuas de'n crann agus dubhairt an t-athair leis go gcaithfeadh sé triall eile a bheith aige air. Dubhairt sé leis go mbheadh dhá capall ag treabhadh i bpáirc eigin i máireach agus go gcaithfheadh sé ceann de's na capallaibh a ghoid agus é a thabhairt leis go dtí a thig féin. An maidin na dhiaidh san d'inthig sé agus fuair sé trí coiníní beó agus thug sé leis go dtí an páirc na rabhadar ag treabhadh iad.
    Scaoil sé ceann acha uaidh agus chonnaich an fear a bhí in dhiaidh an chéachta é ach níor dhein sé dada. Rith ceann eile amach agus chonnaic sé é agus rith sé in a dhiaidh agus an fhaidh a bhí sé ag lorg an coinín do sciob an gaduidhe uaidh an capall agus thóg sé abhaile é. Bhí ionghnadh ar an t-athair nuair chonnaic sé é ag teacht agus dubhairt sé go raibh a céird go maith aige. Annsan dubhairt sé leis an
    AT0653: The Four Skillful Brothers
    Eibhlín Bean Uí Dhómhnaill