Scoil: Luachair (uimhir rolla 10045)

An Luachair, Co. Chiarraí
Ml. Ó Domhnaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    daoine gur fhan an droch-bhaintreabheach gan mhach na inghean as san amach agus nuair a dearfhadh na chómhairsain léi cá raibh na seachtar mhic dearfhadh sí leó go raibh síad ag obair le feirmeóirí ar an dtaobh eile de'n cnuich agus go scríobheann síad cuiche go minich agus go bhfaigheadh sí airgeadh uatha uaireannta.
    Nior creid aoinne de's na chómhairsain í agus do ceap sí gur creideadar go léir í. Ní raibh sí i bfhad ann nuair a fuair sí bás agus ba ghearr go raibh an tig go léir réabaithe agus stracaithe ag na tinncéirí. Tá fothracha an sean-thig ann fós ó'n lá san go dthí an lá indiu. Sin é sgéal an bhacach anois agus má tá bréag ann bhíodh.
    AT0327: The Children and the Ogre
    AT0329: Hiding from the Devil