Scoil: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (uimhir rolla 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Chiarraí
Michael Ó Conchobhair

ar a dtugtar "Cam a Lochaigh". Baintear mórán móna annso do'n móin is fearr.
    "Mam Clasach" thuas i Márthain istigh idir Cruach Mhárthain agus Sliabh an Fhiolair. Tá bóthar an rígh istigh san mám so.
    Carraigreacha Móra
    Tá carraig thíos i mBaile an Rannaig ar a dtugtar "Carraig an Chómhra". Tá carraig mhór eile thíos aige tig Pádraig Uí Dhúbháin ar a dtugtar "carraig shilbhí", a baisteadh i ndiaidh an fhir gur leis an talamh ar dtúis. Tá dhá charraig 'na seasamh thuas an "Glas Ghaibhneach" a thugadh na sean-daoine air, toisg gur bé sin an slíghe a ghaibheadh an "Glas Gaibhneach" agus í ag dul abhaile gach tráthnóna. Bó a beadh í seo a bhí aige fear i mbaile an éanaig fadó. Tá dhá cloch na sheasamh thíos ar an Riase agus tá scríobh
    Seán Ó Mainín
    Baile an Éanaigh, Co. Chiarraí