School: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (roll number 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Chiarraí
Michael Ó Conchobhair

1. Do bhuail an droch-shaoghal chómh olc an ceanntar so le aon áit eile. B'féidir go raibh sé níos measa annso; ná in aon áit eile. An dubh a theacht ar na prátaí fé ndearr san. I dteannta an ocrais do tháinig mórán galar, ach b'é an tocras bun 's bárr na tubaiste, mar ba le easba bídh a thagadh an breóiteacht. Bhí an bhreóidhteacht chómh holc san ná téigheadh na cómharsain chun a chéile d'fheiscint. Bhí sí ana thógálach.
    Bhí duine ar na Gorta Dubha gur cailleadh ceathrar inghean agus a bhean air. Seán A' Dá mháthair a tugtaí air. B'éigean do féin in' aonar iad a thabhairt ar a dhrom 'dtí'n roilig agus iad a adhlacadh. Casta i mbratlín a bhíodar
    1. am
    Liam Bhúdhlaeir