Scoil: Baile 'n Fhirtéaraigh (B.) (uimhir rolla 10755)

Baile an Fheirtéaraigh, Co. Chiarraí
Michael Ó Conchobhair

1. Nósanna na Bealtaine.
    Timcheall lé leath-chéad bliain ó shin, nú mar sin, do bhíodh morán piseóg is seana-cainnteanna ag na sean-daoine mar gheall ar Oidhche Bhealtaine. Do bhíodar lán deimhnightheach de go mbíodh mórán púcaí amuigh an oidhche sin, agus dá bhríghe sin níor mhaith leó na cailíní ná na garsúin óga a bheith amuigh ró-dheidheanach lé h-eagla go sciobfhadh na daoine maithe seo leo iad, mar deiridís go mbídís ag faire ar dhaoine áirigthe, go mor mhor, na daoine óga deasa. Do bhí sé seo de nós aca leis an tuisge coisreacan a chaitheamh tímcheall an tíghe agus ar na h-ainmhidhthe, lé linn dul fé do'n ngréin tráthnóna. Agus fiú amháin do théighdís amach (le) linn dorchadas na hoidhche agus
    Seán Ó Mainín
    Baile an Éanaigh, Co. Chiarraí