Scoil: Ceathramha 'n Bhrúnaigh

Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. na Gaillimhe
Míchéal Ó Reachtabhra

Ar an leathanach seo

1. Ní bhiodh Nodlaig ag na daoine fadó mar atá anois. Ní bhíodh morán bidhe acu mar atá ag na daoine anois. Ní bhíodh aon fheoil acu, tuairim is uair sa bliadhain a bhíodh fheoil acu uair sa mbhliadhain a d’iosadh siad ruainne fheola. Coinnle beaga a bhíodh lasta acu oidhche Nodlaig. Ní lasfeadh siad na coinnle lasta acu d’osglochadh siad na doirse agus d’fhágfadh siad na doirse oscailte i gcaitheamh na h-oidhche i cnáib a bhiodh na coinnle saidhte acu. Daoine an-chneasta a bhíodh ionntu bhiodh siad sásta le rudh ar bith a d’iosfadh siad. Bhíodh óil acu ar a dtugtaí sroibh bhíodh siad ag-chur go leor rudaí tríd agus annsin mheascfadh siad é le piosa ádhmaid stuf an-láidir a bhíodh ann. Dath bán a bhíodh air
    Máire Bean Uí Briain