30/07/2018 Rogha na Seachtaine  (Féach tuilleadh »)

Scoil: Ceathramha 'n Bhrúnaigh

Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. na Gaillimhe
Míchéal Ó Reachtabhra

Scéal na Caillí Béara

Ar an leathanach seo

Bhí bean ann uair amháin, an Chailleach Béarach an t-ainm a bhí uirri. Bhí sí in a cómhnaidhe i nGort a’ Chalaidh. Is iomdha fear a mharbhuigh sí mar bhí draoidheacht aici.
D’iarr sí ar fhear, uair amháin, a theacht ag congnadh dhi ag bainnt fhéir. “Ó” arsa an an fear “tá mo chuid fhataí ithte agam anois, mar marbhocha sí mé mar a rinne sí le gach fear eile.”
Bhí bean aige, agus a athair féin. Bean as Muigh-Eó a bhí innti i dtosach, agus tháinig sí ag iarraidh a dhul ar aimsire. Dubhairt an buachaill seo agus a athair go bhféadfadh sí fanacht acu féin. D’fan sí ann agus i gceann cupla bliadhain dubairt an sean-fhear leis an bhfear óg go mba cheart dhó í a phósadh agus í a bheith aige dhó fhéin.
An lá seo dubhairt a bhean leis “ná bíodh

Stiophán Ó Briain