Scoil: Ceathramha 'n Bhrúnaigh

Ceathrú an Bhrúnaigh, Co. na Gaillimhe
Míchéal Ó Reachtabhra

1. Báire
    Ceapadh báire ar fhear agus bean le h-aghaidh an Domhnach dár gcionn. Dhéanadh an bhean óg féasta mór ag teach a h-athair agus aon bhean déag aici mar chomhluadar, gléasta le ribíní. Thiocfadh fear óg agus aon fhear déag aige, d'íosfhaidís agus d'olfhaidís a sáith. Rachadh siad amach ag bualadh báire agus craobh-báire ag an lánamhan óg. Bhaileochadh Paráisde ag bualadh báire, báire gualanna, bfhéidir go bhfeictheá fiche duine leagtha sa talamh in éinfheacht. Bhuailfhidís báire go mbeadh siad tuirseach. Bhíodh píobaire i láthair agus ghreadadh barraile pórtair ann. Rachadh an lánamhan óg amach ag damhsa i lár na páirce agus ceithre duine fichead i gcuideachtain, gléasta le ribíní agus gan aon duine eile in a measc.
    Peaits Ó Fathaigh
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)