Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mharbuigh sí a leanbh fein. Dubhairt sí leis an gcailín gan é seo a innsint d'aon duine. Gheall an cailín nac n-inneochadh sí.
    Tháinig an t-athair abhaile an tráthnóna sin. "Féach" ars an bhean leis "an bail a chuir t-inghean ar mo leanbh" Níor dhubhairt an fear rud ar bith agus cuireadh an páiste gan morán moille.
    An chéad lá eile chuaidh an fear amach ag fiadhac arís agus nuair a bhí sé imthighthe thosuigh an bhean agus an cailín ag imirt chártaí arís. Fuair an leas-mháthair an bhuaidh uirthi agus chuaidh sí amach agus mharbuig sí coileach. Chuir sí an fhuil thart ar a éadan. Nuair a tháinig a fear abhaile um tráthnóna ars an bhean leis Féach an bhail a chuir t-inghean orm". Níor dhubhairt an fear tada.
    An lá indhiaidh sin chuaidh sé amach ag fiadhach arís. Nuair a bhí sé imthighthe thosuigh an bheirt ag imirt chartaí arís agus fuair
    AT0706: The Maiden Without Hands
    Mairtín Ó Cadhain