Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

1. An Gearaltach
    Bhí beirt bhuachaillí ann fad ó Bhíodh siad i gcomhnaide i gcuideachta a chéile. Nuair bhíodar bliain is fiche d'aois d'imthigheadar ar aimsir. Chuaidh an bheirt aca ag obair in aon áit amháin. Chaitheadar tamall maith ann. Faoi dheireadh bhí go leor airgid saothruighthe aca. Annsin d'eirigh siad as an obair agus cheannuigheadar dhá thigh bhreágha
    Igceann tamaill phós duine aca agus ba ghearr gur phós an duine eile. Rugadh mac do duine aca agus Gearaltach a tugadh mar ainm air. Rugadh inghean don fhear eile. Ní raibh sé ibfad indiaidh sin gur cailleadh athair agus máthair an Ghearaltaigh. Sul shéaluigh siad amhthach thugadar suas an méad airgid a bhí aca don fhear eile ach aire mhaith a thabhairt don Ghearaltach
    AT0611: The Gifts of the Dwarfs
    Bríghid Ní Fhloinn
    24
    Gairm bheatha
    Iníon feirmeora (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Dúráithe, Co. na Gaillimhe