Scoil: Clochar na Fáirche (uimhir rolla 16894)

An Fhairche, Co. na Gaillimhe
Siúr Iarfhlaith Ní Mhóráin

a cosaibh iad agus bhíodar chomh geal agus glan mar a bhíodar ariamh
    Tháinig an fear abhaile um tráthnóna agus bhí sé an rímhéadach nuair chonnaic sé na cosa glan. Thug sé slat draoidheachta do'n chailín agus chuaidh sí cun an tseomra do bhuail sí buille beag ar na corpáin agus d'éirigh a beirt dheirbshiúr suas Chuadar abhaile agus do phósadh fear an chaisleáin agus an cailín óg.
  2. Tighearna Muigheó
    Uair amháin thug Tighearna Muigheó cuireadh cun dinnéir do go leor daoine uasal. Chuir sé fhios ar chruitire le ceol do sheinm. Tháinig sé agus bhí fleadh mór aca. Nuair bhí an cinnéar thart, d'iarr an tighearna ar an gcruitire ceol do seinm. Thosuigh an ceol agus an t-ól.
    Annsin ar an Tighearna leis an gcruitire "An bhfacha tú aon teach níor fearr
    Mícheál Ó Somacháin