Scoil: Líonán

An Líonán, Co. na Gaillimhe
Pádraig M. Ó Mathghamhna

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus bíonn an chuid eile ag damhsadh. Uaireannta ní leigeann daoine na tighthe isteach iad agus annsin béigin doibh imtheacht abhaile agus ní bheidh siad sásta orra. Má leigeann daoine na tighthe isteach iad, nuair a thainig siad amach déanann siad teine mhór de'n tuighe amuigh d'en teach. Bíonn siad ag damhsa thart timcheall an teine annsin agus ag rad "Slan go deó ag na posadh ógo agus a mhuinntir.
    Bíonn na daoine ag rith rása ar chaipillí lá an phósadh le feicsint cé'n duine a bheith ag an teác roimhe an phósadh nua. Ní rithear racaí indiu mar gluastáin is mo a bhíonn acha.
      1. filíocht
    Máire Ní Fheathartaigh