Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    réidh. Dimthigh sé go lúath i dtús na h-oidhche. Ba ghearr abhí se gur casadh dhá ghadúidhe eile dhó, óir deireann an sean-fhocal, go bhfághann ciaróig, cíaróig eile amach. Dimthigh an triúr aca ag gaduidheacht. Sean-ghaduidhe agus gaduidhe óg abhí san mbeirt a chasadh dhó. Ní i bhfad do bhíodar gur casadh gaduidhe eile dhóib.
    #Chonnaieadar teach duine uasail. Bhíos aca go maith go raibh an tór annsin ach cén deis a thiúbharfadg as é. Fúaireadar rópa agus leigeadar an gaduidhe óg síos tríd an similéar. Chuir sé aníos póta óir aca agus núair a fúair síad san an tór i bhfos ghearradar an rópa agus d'fhágadar síos an gaduidhe óg. Is dóca ar deeir gaduidhe óg na baintraighe nach bhfúighfidh mise tada de seó. Ní bhfuighir a deir síad, an céad phóta eile. Chuireadar an pota i bhfolach, fá bun coille agus d'innis síad dón ghaduidhe óg nach mbeadh cáiil ar bith dhó a teacht san oidhche dhár gcíonn. San oidhche lár na bháireach
    AT1525: The Master Thief
    Mícheál Ó Domhnaill