Scoil: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. na Gaillimhe
Mícheál Ó Nualláin

1. Sgéal
    An Chrochaire thar Nocht.
    Bhí fear i n-Éirinn fadó agus sé an tainm a bhí air Donn O' Dubhthaigh. Bhí triúr mac aige agus sé an tainm a bhí air agus chuireadh sé ag iarraidh éin iad gach lá. An duine sin indiú an duine sin amáireách agus an triomadh duine an lá na dhiaidh sin. Cuiread amach duine aca lá ag iarraidh éan agus nuair a rug sé air dubhairt an t-éan leis é a sgaoileadh amach. Dubhairt sé go leigfheadh Nuair a tháinig sé abhaile dubhairt an tathair leis nach niosfhach dhá ghreim ar aon bhord is nach gcodhloch néal ar aon leabadh nó go bfuigeach sé an t-ean dhó. Is cuma liom ar seisean acht ní imtheóchadh mé gan gléas marcuidheacht agus costas an bhealaigh. Thug an tathair capall dhó agus costas le h-aghaidh an bhealaigh. Dimthigh sé ag marcuideacht agus siubhal agus ag ceóltóireacht nó go ndeacha sé d'on ghréig.
    Bhí sé lé dhul go dtí an Rí
    AT0400: The Man on a Quest for his Lost Wife