Scoil: Leitir Caltha (uimhir rolla 13952)

Leitir Calaidh, Co. na Gaillimhe
Donncha Ó hIarfhlaithe

Ar an leathanach seo

1. Bhí baintreach hann fadó agus bhí triúr mach aice. Nuair bhí an mach is sinne bliadhan is fiche dubhairt sé le na máthair oidhche amháin dhá cháca do chuir síos do go raibh sé féin ag dul ag imteacht lá ar na mhárac. Cuireadh sgéala amach go raibh an long ar eilteóg le déanamh agus aon duine deanfadh í go mbeadh inghean an ríog sa domhain thoir le fághail aige. Chuir a mháthair an dhá cháca síos dhó agus ar maidin nuair a bhí an mach is sinne dul ag imtheacht d’fhiafruigh an máthair dhe cé mbearr leis an cáca mór is a malacht nó an cáca beag is a beannacht. Is fearr liom an cáca mór is do malacht a deir an mach ba sinne. Dimthigh sé leis annsin agus bhí a mháthair ag cuir malacht air nó gur imtigh sé as a hamharc. Bhí sé ag suíbhal leis ariamh agus ariamh nó gur tháinig sé go dtí tobar beag. Bhí sé tumadh
    AT0513A: Six Go through the Whole World
    Colm Ó Ráighne