Scoil: An Gleann (uimhir rolla 12407)

An Fearbhán, Co. na Gaillimhe
Eibhlín, Bean Uí Dhuibhghiolla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    I n-aimsir an ghorta bhí na protastúnaigh ag déanamh bóthar nua agus do thugaidís min do aon duine a iompóchadh i na phrotastúnach. Bhí bean amháin ann agus ní raibh aon rud le n-ithe aicí acht gabáiste agus féir. Bhí páiste óg aicí agus chuaidh sí síos go h-Uachtarárd leis an páiste a bhaisteadh. Dubhairt na protastúnaigh go dtugaidís rud le nithe dí acht gan an pháiste a bháisteadh in-a chatiliceach. Ní thógadh an bhean an biadh cé go raibh sí ar taobh le ocras. Thóg sí an páiste agus chuaidh sí síos treasna na sléibhte agus bhaist sí an páiste.
    San bhliain 1848 bhí an gorta ag dul ar gcúl. Chuaidh a lán daoine go h-Americá i n-aimsear an gorta, agus deirtear go trí uaire níos mó daoine ann an uair sin ná mar tá anois. Deirtear go raibh na maor chómh bocht leis na daoine féin, i n-aimsir an ghorta.
    San bhliain 1849 chuir na daoine na prátaí arís agus cé nár chuireadar acht na priobáin d'fhás siad chómh flúirseach agus a lobhadar
    1. am
    Nóra Ní Dhonnchadha