School: Baile Nua (roll number 15331)

An Baile Nua, Co. na Gaillimhe
Micheál Ua hUigín

1. (no title)

Tuairm's céad go leith no dhá chéad bliadhain ó shoin, do chomnuigh tighearna talmhán thíos ar an gCnoc Bán....

Tuairm's céad go leith no dhá chéad bliadhain o shoin, do chomnuigh tighearna talmhan thíos ar an gCnoc bán atá tuairims míle ó scoil (an) Bhaile Nua fear dona a bhí ánn, agus ní raibh tada ag deanamh imnidhe dhó ach tuille talmhan.
    San am céadhna bhí dream eile de muinntir o h-Allmhuráin ina gcómhnaidhe ar Oileán an Caisleán atá ar loch an Chnuic Bháin. Bhí muinntir o h-Allmhuráin an bocht cé go raibh duithche talmhan acú. Ní raibh ina chómhnaidhe ar an oileán ach an Sagart O h-Allmhuráin agus a dhriotháir.
    Lá amháin chuaidh an driotháir chómh fada leis an Tighearna talmhan agus d'iarr sé iasacht airgid air, agus go mbeadh sé lé'n íoc aige ar a leithidhe seo de lá, ag an dó-dhéag a chlog. Dubhairt an tighearna talmhan go dtúbharfadh, ach go gcaithfheadh o h-Allmhurán a dhúithche a chur i mbannaibh leis. Bhí o h-Allmhuráin sásta leis sin a dhéanamh. Anois fear glic, drochmhúinte, a bhí sa tighearna talmhan, agus níor theastaigh uaidh acht greim a fhágail
    Tadhg Ua Fáthartaigh
    An Seanbhaile, Co. na Gaillimhe