Scoil: Lisín na hEilte (Cailíní)

Lisín na hEilte, Co. na Gaillimhe
Cáit Ní Choisdealbha

Ar an leathanach seo

1. Cé leis thú, le mo dhadaí, Cé hé do dhadaí. Fear mo mhamaí. Cé hé do mhamaí, bean mo dhadaí. Cén ainm atá ar do dhadaí. Ainm atá air mé féin. Cén ainm atá ar le céile. Ainm mar a chéile.
    Tá cailín deas in Aidirín gCúil. Ta ceithre fear dhá fhíafhruighe. Tá dhá gúna breac aici agus pluid a fuair sí in aisteacht. Tá ceithre cínn deag de cearca aice. Coileach is aois blíadhna. Muna phósfhaidh Peadar í go cailleadh sé a fhíacal.
      1. filíocht
        1. foirgnimh
    Caithlín Ní Seacháin
    Baineann
  2. Bhí sean scoil in Eiscir 85 bliadhna o shoin. Tomas Ó Chiaráin an t-ainm a bhí ar an mhaighistir. Tá cuid don sean scoil le feiscint ann fós. Teac fada cinn tuighe do beadh an scoil. Ní bíodh aon suieacháin ag na páiste an uair sin. Bíodh siad in a suidhe ar piosaí móra adhmaid. Bhí ar gac cailín agus gac buacaill dá pighinn an seachtmhain a tabhairt don maighistir. Ní bíodh aon bróga ar na páiste an uair sin. Bhí bothán beag ag an maigistir in aice na scoile.
      1. filíocht
        1. foirgnimh