Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Micheál Mac Aodhgáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dubhairt siad go bfaca is nach raibh siad i bhfad uaidh is go ngahbhfaidh siad féin n'éinndigh leir go dtí an áir a raibh siad.
    bí áchar mór ar Seán is cuais sé in éindhigh leis na fir go staínic suas chomh fada lé reílg acht is geárr go raibh sótan bróin air. tosuigh siad ag osgailt na huaigh. nuair bí an uaig osgailte acu d'fiafruig na fir dhá ceile ''cé raghaid síor cé raghaid síor ach an buachail bó seo.'' adeir siad. ní dubhairt an fear boic focal ach chuais sé síor san uaig do na fir comh mísásta go leór. annsin dubhairt na fir leis , an conra nua a bí ann a bhriseas agus na fáinní a bí ar méir na mná bí istigh inntí a tabhairt leis ar is fainní óir iad.
    Máire Ní Bhríain
    Bairbre Ní Shúilleabháin