Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Micheál Mac Aodhgáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean ann fadó is bhí aon mhac amháin aici d'arbh ainm Boiligidín. Bhíodh Boiligidín ag troid lé na cailleacha móra chuile uair is bhí síad go mór inaghaidh mar geall ar sin.
    Lá amháin tháinic na cailleacha móra go teac Bhoiligidín is gabhad ar Boiligidín is chuireadar síos i mála é is d'iomcuir siad ar a ndruim é. Bhíodar ag dul tar choill annsin is dubhairt Boiligidín. "Ní dheaca m'athair na mó mháthair thar an gcoill seo aríam nach mbainfeadh síad ubhla, is áirne, maide beag, is sgeafóigín, dhomh arsa Boiligidín.
    Ní bheidh sé sin lé rádh agat linne arsa na cailleacha. Leag an chailleach an mála de is chuaidh sí ina coille is bain sí an rud adubhairt
    AT0700: Tom Thumb
    AT1121: Ogre's Wife Burned in his Own Oven