Scoil: Loch Con Uidhre (Lochán Iarthach)

Loch Conaortha, Co. na Gaillimhe
Micheál Mac Aodhgáin

1. An Leas-máthair
    Bhí Rí i nÉireann fadó agus bhí aon inghin amháin aici ní raibh an inghin ach ina cailín bheag nuair a fuair a máthair bás agus phós an Rí aríst. Bhí áthas ar an gcailín nuair a bhí máthair eile aici ach is geárr nó go raibh a mhalairt de bharamhaí aici mar bhí an leas-máthair an droch-mhúinte léithe agus chuireach sí iallach uirthí a bheith ag obair go cruath. Bhí sgathán draoctach ag an leas-máththair agus nuair a diarfhuigh sí dhí cé ba breághtha sa ár dinnis sé dhi é dhá ndeireach sé annsin go mo cailín éigin eile ba deise bhead fearg
    AT0709: Snow‑White
    Áine Ní Bhriain