Scoil: Inis Niadh (uimhir rolla 11938)

Inis Ní, Co. na Gaillimhe
Caitlín Ní Thuathaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean ann fadó agus bhí triúir mac aici. Lá amháin dubhairt an mac bu shine go ngabhfadh sé ag saothrú beatha dó féin agus d'imthigh sé leis "Nuair a caillfear mise, a mháthair" ar seisean "beidh uachtar fola agus íochtar meala ar an tobar fíor-uisce atá annsin amuigh" agus d'imthigh sé leis. Bhí sé ag siubhal ariamh ariamh go dtáinic sé go dtí ceó. Bhí cailleach istigh sa gceó. Mharbhuigh sí an fear. Nuair a chuaidh an dara fear go dtí an tobar agus connaic sé an fuil ar an tobar dubhairt sé lé n-a mháthair go raibh a dhriotháir mharbh agus go raibh sé ag dul á thóruigheacht agus d'imthigh sé leis. Bhí sé ag siubhal ariamh go dtáinic sé go dtí an ceó acht mharbhuigh an cailleach é. Chuaidh an tríomhadh fear go dtí an tobar agus connaic sé an fuil ar
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg
    AT0303: The Twins or Blood‑Brothers