Scoil: Baile an Churraigh

Baile an Churraigh, Co. na Gaillimhe
A. L. Ó Maoileannaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    roimhe sin agus chuaidh Seán abhaile leis a da cheann bhí an meid bainne ag na bá is gur choir don fear gach canna san cheanncair a fhághail. Bí sé an buideach do Seán.
    Lá in a dhiadh sin, chuaidh sé ar a thuaras. Nuair shroich sé an páirc shíl go raibh crith talmhan ag teacht. Níorbh fada go bhfaca sé fear mór millteach at teacht agus cé bhí ann ach fathach le trí cinn “ha ha” ar seisean, “do mhairbh tú an beirth eile ach ní marbhocaidh tú me”, agus leis sin thosuigh an troid. Níor fhaca éinne, troid chomh chomh fiochmhar leis. Dheineadar talamh íseal arís, talamh árd íseal agus dheineadar bog dén cruaidh agus cruaidh dén bog. Sa deire thiar thall bhí an buaidh ag Seán agus abhaile leis, leis na trí cinn. Bhí ar an fear diog a dhéanamh, chun an bainne a chur ann, bhí an méid sin acú.
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    Máire C. Ní Mhiadhaigh