Scoil: Baile an Churraigh

Baile an Churraigh, Co. na Gaillimhe
A. L. Ó Maoileannaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    breith ar bhó, nuair chuaidh Seán suas chuige agus, agus dubhairt sé leis na bhfuigheadh sé é. Ara, ass an fashach, “féilín mara tusa ah iarraidh stop a chur orm” agus thosuigh sé ag gáire. Annsin thosuigh an troid agus bhí an cath chomh fíormhar sin, gur dhein sé. Áit bóg go cruaidh agus cruaidh go bog, déin said iséal dén ápid, agus ard dén íseal, acht sa deire thiar thall thuit an fathach síos síos go mín marbh, mar fuair Seán claidheamh ó cumhacht an croiceann. Thíomain sé na ba abhaile agus bhí iongnadh ar an mháigistir go raibh sé beo chor ar bith. Bligh sé iad agus lín sé gach cainna a raibh le fagháil, bhí an féas an bródamháil as, nidh narbh iongadh.
    Lá ar a bhárach chuaidh Seán chuig an loch arís agus cad a chonnaic sé ag teacht, act fathach agus dá ceann air. Ní gadh a radh go raibh iongnadh ar an fathach, nuair tháinig Seán chun é a stopadh. Shíl sé go mbeadh spoirt aige, ag tabhairt dubh-slán do Seán í drosach agus thosuigh sé ag caint. Ach ní raibh fonn cainte ar Seán agus thosuigh an troid. Bhí an deireceadhna ann is a bhí an tráthnóna
    Tá leagan nua den tras-scríbhinn seo ag fanacht le ceadú.
    AT0300: The Dragon‑Slayer